Η Λένα Πλάτωνος μιλάει για το Χολαργό στο lifo.gr

Η Λένα Πλάτωνος μιλάει για το Χολαργό στο lifo.gr

lena_platonos

 • Μένω στο Χολαργό, σε μια γειτονιά κέντρο-απόκεντρο με πολύ πράσινο, πολυκατοικίες και μονοκατοικίες, με καφέ, μπακάλικα, ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία και άλλα εμπορικά μαγαζιά. Α! Και πλατεία με παιδική χαρά.
 • Μένω εδώ από το 1982. Κι αν εγκαταστάθηκα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας για αρκετά χρόνια, η επιστροφή μου στον Χολαργό ήταν μοιραία. Ακούστε το τραγούδι μου με τίτλο «Μετακόμιση» από τα «Ημερολόγια», εκεί τα λέω όλα.
 • Την επέλεξα για να μπορώ να κάνω μουσική χωρίς να ενοχλώ τους άλλους και επειδή ήταν, και είναι, ήσυχη, καταπράσινη γειτονιά, όπου μπορούσα να κάνω ωραίους περιπάτους.
 • Εδώ πληροφορήθηκα τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα μου πριν από χρόνια. Και ποιος δεν έχει βιώσει δυσάρεστα γεγονότα στο σπίτι και στη γειτονιά που έζησε;
 • Ο Χολαργός έχει εξαιρετική ρυμοτομία κι επίσης, ενώ ανήκει στα λεγόμενα βόρεια προάστια και πολλοί νομίζουν ότι είμαστε απομονωμένοι, αν βγεις για λίγο στον Χολαργό, μπορείς να βρεις και να κάνεις τα πάντα.
 • Υπήρχε κάποτε ένα δασάκι πευκόφυτο με ένα πολύ μικρό παρεκκλήσι. Συνήθιζα να πηγαίνω μόνη για να καθαρίσει το μυαλό μου. Σε μια τέτοια κατάσταση έγραψα εκεί μερικά μέρη από τις «Μάσκες Ηλίου» το ’84.
 • Καταρχάς, δεν πολυβγαίνω έξω και όταν χρειαστεί να βγω, ενδεχομένως να προτιμήσω μέρη σε άλλες γειτονιές. Ωστόσο, από τον Χολαργό αγαπώ την πλατεία Δημοκρατίας με τα πλατάνια και τα πάσης φύσεως μαγαζάκια. Όσο για τα καθημερινά και απαραίτητα, ψωμί, γάλα, λαχανικά, πίσω από το σπίτι μου ακριβώς υπάρχει ένα καλό μαγαζί με οικολογικά προϊόντα, οπότε πεταγόμαστε και παίρνουμε ότι θέλουμε.
 • Εκτός από την πλατεία που προανέφερα και το δασάκι, κάποιον που δεν έχει ξανάρθει στον Χολαργό νομίζω ότι θα τον πήγαινα στο σπίτι μου. Η θέα από την μπαλκονόπορτα του δωματίου μου δείχνει ακριβώς πώς είναι μια γειτονιά του Χολαργού.
 • Όταν ήμασταν μικρά με την ξαδέλφη μου, ακουγόταν πολύ ο Μπάμπης Τσετίνης – αρχές της δεκαετίας του ’60, μιλάμε. Για πλάκα, λοιπόν, λέγαμε η μία στην άλλη: «Η Σούλα απ’ το Αιγάλεω». Μια μέρα μπαίνουμε σ’ ένα ψιλικατζίδικο του Χολαργού να ψωνίσουμε και ακούμε τον ιδιοκτήτη να λέει στη γυναίκα του: «Σου ‘πε τι ώρα θα ‘ρθει η Σούλα απ’ το Αιγάλεω;». Πεθάναμε!
 • Μπορώ να σας πω ότι γείτονές μου είναι ο Ορφέας Περίδης και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Των συγκεκριμένων τα χαρακτηριστικά τα γνωρίζετε. Οι υπόλοιποι είναι άνθρωποι μάλλον μεσαίας προς υψηλής τάξης, δίχως βέβαια να υπάρχει κανένας ταξικός ή κοινωνικός διαχωρισμός – μια εντύπωση καταθέτω.
 • Αν μπορούσα, θα γύριζα τον χρόνο πίσω, στη δεκαετία του 1950, τότε που ο Χολαργός ήταν περιοχή για παραθερισμό, όλο κτήματα και μονοκατοικίες. Ζήσαμε για να δούμε τη μετατροπή του σε σύγχρονο αθηναϊκό προάστιο, ευτυχώς με ωραία μέρη για περιπάτους ακόμα.
 • Συνδυάζω τον Χολαργό με τον «Μάρκο», αφού εδώ, στη γειτονιά, έκανα εκείνες τις βόλτες με το αγαπημένο μου και τόσο άτυχο ζώο. Επίσης, με την «Αναλύζα» από το «Σπάσιμο των Πάγων», εφόσον πάντα θα μου θυμίζει το πότισμα του κήπου μου έναν γλυκό Σεπτέμβρη. Μετά είχα μπει στο σπίτι και έγραψα κατευθείαν το κομμάτι!

Πηγή: www.lifo.gr