Φωτογράφιση εσωτερικών χώρων

Φωτογράφιση εσωτερικών χώρων

φωτογράφιση εσωτερικών χώρων

Συμβουλές για καλύτερη φωτογράφιση εσωτερικών χώρων ακινήτων

Στο άρθρο αυτό, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μερικές πρακτικές συμβουλές για καλύτερη φωτογράφιση εσωτερικών χώρων ακινήτων.
Ακολουθώντας τις συμβουλές αυτές σίγουρα δεν θα φτάσουμε στην ποιότητα των φωτογραφιών ενός επαγγελματία φωτογράφου που χρησιμοποιεί μια μηχανή υψηλών προδιαγραφών. Θα μας βοηθήσει, όμως, να βελτιώσουμε την τεχνική μας έτσι ώστε να πλησιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στο μέγιστο των δυνατοτήτων της κάμερας και του εαυτού μας.

Ειδικά στον χώρο του real estate, η φωτογραφία είναι το πρώτο δείγμα του επαγγελματισμού μας και η αρχή μιας επιτυχημένης πώλησης. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι υποψήφιοι αγοραστές όταν περιηγούνται σε ιστοσελίδες real estate αφιερώνουν πολύ περισσότερο χρόνο βλέποντας τις φωτογραφίες ενός ακινήτου, παρά να διαβάσουν την περιγραφή του.

Ακολουθώντας τα παρακάτω μπορούμε να τραβήξουμε πολύ καλές φωτογραφίες ακόμα και με το smart phone που όλοι έχουμε.

1. Προετοιμάζουμε τον χώρο που θα φωτογραφίσουμε

Είναι αυτονόητο ότι το ακίνητο πρέπει να είναι καθαρό και τακτοποιημένο πριν τη φωτογράφιση.

Οι χώροι πρέπει να είναι καθαροί και, ιδανικά, με τα απολύτως απαραίτητα έπιπλα. Παπούτσια στο πάτωμα, ρούχα ακουμπισμένα σε έπιπλα, κρεβάτια ξέστρωτα, πάγκοι κουζίνας και λουτρού παραφορτωμένοι δεν είναι σκηνικό για φωτογράφιση.

Ένα ακατάστατο σπίτι, με πολλά αντικείμενα, δεν βοηθάει τον υποψήφιο αγοραστή να φανταστεί τον εαυτό του μέσα σε αυτό.

Αυτό μπορεί να γίνει θέμα συζήτησης με τον πωλητή, έτσι ώστε πριν το επισκεφτούμε να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

2. Φωτίζουμε τον χώρο

Το φως είναι πολύ σημαντικό στοιχείο στη φωτογράφιση.
Το φυσικό φως είναι το καλύτερο, γι’ αυτό πριν αρχίσουμε, ανοίγουμε όλα τα παντζούρια, τις κουρτίνες και ανεβάζουμε τις τέντες. Προτιμάμε, τις φωτεινότερες ώρες της ημέρας για το ακίνητο κι αν είναι δυνατόν συννεφιασμένη μέρα για να έχουμε διάχυτο φως.

Προσέχουμε να φωτομετρήσουμε με τέτοιον τρόπο ώστε η φωτογραφία που θα βγάλουμε να έχει ισορροπημένο φωτισμό. Εάν φωτομετρήσουμε, για παράδειγμα στο παράθυρο θα βγει ο εσωτερικός χώρος σκοτεινός ενώ αν φωτομετρήσουμε σε σκοτεινό σημείο πιθανότατα η θέα από το παράθυρο θα βγει θαμπή και υπερφωτισμένη.

Προσέχουμε επίσης τις αντανακλάσεις από καθρέφτες, οθόνες να μην φαίνονται αντικείμενα που δεν επιθυμούμε.

Αποφεύγουμε την χρήση φλας και κάνουμε χρήση μόνο όταν δεν έχουμε άλλη επιλογή φωτισμού.

3. Χρησιμοποιούμε ευρυγώνιο φακό

Η επιλογή του φακού παίζει σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Παρόλο που υπάρχει μεγάλη ποικιλία φακών, ο ευρυγώνιος φακός είναι η ενδεδειγμένη επιλογή για τη φωτογράφιση εσωτερικών χώρων.
Ευρυγώνιους φακούς δε συναντάμε μόνο σε φωτογραφικές μηχανές DSLR (οι λεγόμενες “επαγγελματικές κάμερες”), αλλά και σε smartphones.

Ένας ευρυγώνιος φακός βοηθά στο να φαίνονται τα δωμάτια περισσότερο, με καλύτερη αίσθηση βάθους και λεπτομέρειας. Και όλα αυτά χωρίς υπερβολική παραμόρφωση εάν προσέξουμε το καδράρισμα που θα πούμε παρακάτω.

4. Χρησιμοποιούμε τρίποδο

Το τρίποδο είναι απαραίτητο εργαλείο για φωτογράφιση ακίνητης περιουσίας για τους παρακάτω λόγους:

  • Εξασφαλίζει απόλυτη σταθερότητα της φωτογραφικής μηχανής (ή του smartphone) με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να είναι ευκρινείς και καθαρές.
  • Μας δίνει τη δυνατότητα να τραβάμε φωτογραφίες με χαμηλό φωτισμό. Ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ένα τρίποδο, μας δίνει τη δυνατότητα λήψεων με χαμηλή ταχύτητα.
  • Μας επιτρέπει να πετύχουμε το καλύτερο καδράρισμα κάνοντας μικροαλλαγές πριν τη λήψη.

5. Καδράρισμα

Κρατάμε το κάδρο μας οριζόντιο (landscape) και προτιμάμε τις αναλογίες 4:3. Τα σπίτια καταλαμβάνουν χώρο κυρίως στον οριζόντιο άξονα, οπότε τραβάμε οριζόντιες φωτογραφίες. Η κάθετη λήψη κάνει τα ακίνητα να φαίνονται περιορισμένα και “σφιγμένα”.
Προσέχουμε το κάδρο μας να είναι απόλυτα οριζόντιο και παράλληλο με το δάπεδο. Επίσης, προσέχουμε, η κάμερα να μη “γέρνει” μπροστά ή πίσω. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τις μεγάλες παραμορφώσεις από τους ευρυγώνιους φακούς.
Πειραματιζόμαστε με λήξεις σε διάφορα ύψη και δεν περιορίζουμε την οπτική μας μόνο στο ύψος του ματιού μας. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να τονίσουμε τα μοναδικά στοιχεία κάθε χώρου.

Tip: Στο άλμπουμ φωτογραφιών θα πρέπει να έχουμε, οπωσδήποτε φωτογραφίες, από κάθε χώρο που μέσα στο κάδρο φαίνεται το δάπεδο, η οροφή και τρεις τοίχοι του δωματίου. Έχοντας αυτό κατά νου οι φωτογραφίες θα αποτυπώνουν όσο το δυνατόν περισσότερα, οι χώροι θα φαίνονται με περισσότερο βάθος και θα φαίνεται καλύτερα πώς είναι στην πραγματικότητα.

6. Επεξεργασία φωτογραφίων

Μετά τη λήψη των φωτογραφιών μπορούμε, στον υπολογιστή μας να βελτιώσουμε το αποτέλεσμα. Χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων, όπως το photoshop, μπορούμε να βελτιώσουμε το κάδρο, τον φωτισμό και πολλά άλλα.
Εάν δεν έχουμε το photoshop μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αντίστοιχο από την GIMP που είναι ελεύθερο λογισμικό.

Για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στην επεξεργασία εικόνας, χρειάζεται χρόνος και μεράκι. Δεν αρκεί πχ να φωτίσουμε συνολικά τη φωτογραφία μας όταν είναι υποφωτισμένη σε ένα σημείο. Χρειάζεται επιμέλεια, υπομονή και… καλλιτεχνικό μάτι.
Εάν δεν μπορούμε να κάνουμε σωστή δουλειά, είναι καλύτερα να δώσουμε το πρωτογενές υλικό φωτογράφισης σε ένα ειδικό. Η εταιρεία μας, Topos Solutions, προσφέρει στους συνεργάτες της, επεξεργασία φωτογραφιών για τα ακίνητα που έχουν αναλάβει για λογαριασμό της.

Επίλογος

Γενικά να έχουμε στο μυαλό μας, την ώρα της φωτογράφισης, ότι κάνουμε μια σημαντική δουλειά. Πρέπει να γίνεται με επιμέλεια και ποτέ βιαστικά ή σε καθεστώς πίεσης. Χρειάζεται ανοιχτά μάτια, σταθερό χέρι και κέφι για αυτό που κάνουμε.

Ειδικά στον χώρο του real estate, πολλές φορές, δεν είναι εύκολο να επαναλάβουμε τη φωτογράφιση σε κάποιο ακίνητο που φωτογραφίζουμε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί στο κάθε “κλικ” που πατάμε.

Δεν ξεχνάμε ποτέ πως η φωτογραφία είναι το πρώτο που θα δει ο μελλοντικός αγοραστής μας.

Καλές λήψεις!!!

Επιμέλεια:  Γιάννης Δεσίπρης