Πού οδεύουν οι τιμές των ακινήτων

Πού οδεύουν οι τιμές των ακινήτων

times-akinhtvn

Τη σκυτάλη από το 2019 παίρνει η φετινή χρονιά όσον αφορά την αυξητική πορεία στις τιμές ακινήτων, της οποίας το ύψος θα κριθεί από την αναθέρμανση της ζήτησης από Έλληνες των οποίων η αγοραστική δύναμη εξακολουθεί να παραμένει περιορισμένη. Παρ’ όλα αυτά, έχει ήδη δημιουργηθεί ένα δεδομένο. Η μεγάλη ζήτηση λόγω Airbnb έχει εξαφανίσει από την αγορά διαμερίσματα και κατοικίες σε προσιτές τιμές με αποτέλεσμα την αύξηση των ενοικίων και των τιμών πώλησης. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει από μόνο του παράγοντα που τροφοδοτεί την περαιτέρω άνοδο των αξιών. Εάν όμως ληφθεί υπόψη η ισχυρή ζήτηση από ξένους αγοραστές, οι επενδύσεις, αξίας 250 χιλ. ευρώ, έναντι χορήγησης Golden Visa σε υπηκόους τρίτων χωρών, αλλά και η ζήτηση από Έλληνες, γίνεται αντιληπτό γιατί οι αξίες των ακινήτων θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται. Πού τοποθετούν όμως τον πήχη της ανόδου οι αναλυτές;

H άνοδος

Σύμφωνα με ανάλυση του ασφαλιστικού ομίλου ING, το 2020 οι τιμές στις κατοικίες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά περίπου 6%. Περίπου 1% και 5% ήταν το 2018 και 2019, αντίστοιχα. Οι αναλυτές του πολυεθνικού ομίλου εκτιμούν πως η ανάκαμψη της οικονομίας τροφοδοτεί την άνοδο της αγοράς ακινήτων. Η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της απασχόλησης, δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για το real estate. Κατά την ίδια μελέτη, η “Χρυσή Βίζα”, σε συνδυασμό με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την αναστολή του ΦΠΑ 24% για οικοδομικές άδειες με ημερομηνία από 1/1/2006, ανήκουν στα μέτρα που εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τις επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων και κατ’ επέκταση τις τιμές. Ωστόσο, ανασταλτικά για την αγορά ακινήτων λειτουργεί ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων, ενώ υπολογίζεται ότι δάνεια ύψους 40 δισ. ευρώ θα αλλάξουν χέρια μέχρι το 2021. 

Σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank, η άνοδος στις τιμές ακινήτων, που καταγράφεται από το τρίτο τρίμηνο του 2017 και τοποθετείται έως το τρίτο τρίμηνο του 2019, σε ποσοστό 11,5%, δεν υποστηρίζεται από την αύξηση της στεγαστικής πίστης, δεδομένου ότι τα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων εξακολουθούν να συρρικνώνονται – έστω ελαφρώς. Και παρότι η ανοδική τάση οφείλεται περισσότερο στην ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά τα τελευταία δέκα τρίμηνα, η ανάκαμψη των τιμών έχει σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Αφενός επειδή, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αυξανόμενες τιμές θα ενισχύσουν τους ισολογισμούς και την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, καθώς μεγαλώνει η αξία των ακίνητα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Και αφετέρου επειδή η αύξηση των τιμών θα ενισχύσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις των νοικοκυριών, με δεδομένο το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, που αγγίζει το 80%. 

To έτος 2019

Ποια ήταν η εικόνα των τιμών το έτος 2019; Σύμφωνα με το δίκτυο Spitogatos, την περασμένη χρονιά ο ρυθμός αύξησης των τιμών πώλησης άγγιξε το 25%, σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε ετήσια βάση, στη Θεσσαλονίκης αυξήθηκαν κατά 28%, ενώ στην Αθήνα οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 27,2%. Σημαντική αύξηση κατέγραψαν και τα ενοίκια. Ο Πειραιάς και τα νησιά του Αργοσαρωνικού να κρατούν τα πρωτεία, εμφανίζοντας άνοδο 25,2% και 23,1%, αντίστοιχα. Σημειώνουμε εδώ ότι τα παραπάνω αφορούν τις αρχικές τιμές προσφοράς κι όχι τις τιμές που τελικά πωλήθηκαν ή ενοικιάστηκαν.

Τα funds

Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι μεγάλα επενδυτικά funds σπεύδουν να τοποθετηθούν στην εγχώρια αγορά ακινήτων. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά σε εκδήλωση της Ένωσης Κινέζων Επενδυτών Ελλάδας, φέτος υπολογίζεται ότι θα επενδυθεί στην ελληνική αγορά ακινήτων το ποσό των 800 εκατ. ευρώ και άνω. Αυτό βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί, καθώς οι επιπτώσεις του κορονοϊού φαίνεται να έχουν επηρεάσει και τις τιμές ακινήτων.

πηγή: www.capital.gr