Μετακόμιση: 8 Βήματα για να είναι ευχάριστη
Μετακόμιση: 8 Βήματα για να είναι ευχάριστη
Τι πρέπει να κάνουμε, για να γίνει μια μετακόμιση ευχάριστη; Εδώ θα δούμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να την οργανώσουμε.
Κείμενο: Δήμητρα Αλεξανδροπούλου
Όλοι έχουμε βρεθεί σ’ αυτή τη θέση. Μερικές μετακομίσεις είναι πιο ζόρικες. Μερικές πιο χαλαρές. Ένα είναι το σίγουρο, οι περισσότεροι στη σκέψη και μόνο μιας μετακόμισης πλημμυρίζουμε από συναισθήματα άγχους και απελπισίας. Πρέπει, όμως, να βρούμε τρόπους η μετακόμιση να γίνει όσο το δυνατόν πιο άνετη και ευχάριστη.
Η αλήθεια είναι ότι όσο μεγαλώνουμε και αυξάνουμε τα υπάρχοντά μας, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η διαδικασία της μετεγκατάστασής μας. Ίσως μόνο οι πρωτοετείς φοιτητές και τα ερωτευμένα ζευγάρια χαίρονται πραγματικά την κατάσταση «γεμίζω κούτες – αδειάζω κούτες – ψάχνω να βρω που είναι η θέση για το καθετί».
Όμως οι μετακομίσεις εκτός από αναγκαίες (δεδομένου ότι η ζωή μας οδηγεί πολλές φορές από μόνη της σε αλλαγές), μπορούν να είναι και πολύ αναζωογονητικές!
Ας δούμε λοιπόν πως μια μετακόμιση μπορεί να γίνει ευχάριστη, αναζωογονητική και ίσως λίγο… διασκεδαστική.
Οργανώνοντας τα παρακάτω βήματα, μετακομίζουμε περισσότερο ευχάριστα
#1
Όταν μάθουμε ότι πρέπει να μετακομίσουμε και αφού επιλέξουμε το νέο μας σπίτι, είναι η ευκαιρία να εξετάσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται να απαλλαγούμε από ανεπιθύμητα αντικείμενα. Συχνά, καθώς περνάει ο καιρός το σπιτικό μας τείνει να συσσωρεύει αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούμε, είτε γιατί δεν μας αρέσουν πια, είτε γιατί έχουν χάσει τη λειτουργική τους αξία.
Μια μετακόμιση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να επανεξετάσουμε τη χρησιμότητα όλων αυτών των αντικειμένων και να απελευθερωθούμε από τα περιττά. (χαλασμένα τηγάνια, παιδικά παιχνίδια, ρούχα και παπούτσια που δεν φοράμε πια, μισοσπασμένα πιατικά κτλ.) Σ αυτή την προσπάθεια μπορούμε να ξεχωρίσουμε ότι δεν θέλουμε να πάρουμε μαζί μας και να τα παραδώσουμε σε κάποια οργάνωση είτε για επανάχρηση είτε για ανακύκλωση υλικών ώστε να ακολουθήσουν το δρόμο τους προσφέροντας στα αντικείμενα μια δεύτερη ζωή και κερδίζοντας χώρο και ενέργεια στο νέο μας σπιτικό.
Μια καλή λίστα με τις προσφερόμενες δυνατότητες μπορεί να βρει κανείς εδώ.
Υπάρχει βέβαια και η επιλογή να πουλήσουμε κάποια από τα υπάρχοντά μας που πιθανά να έχουν αγοραστικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν πλέον αρκετές πλατφόρμες που παρέχουν αυτή τη δυνατότητα, όμως να θυμάστε πως αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο και προσωπική προσπάθεια.
#2
Κάτι που συχνά ξεχνάμε πάνω στην αγωνία να οργανώσουμε τη μετεγκατάστασή μας είναι να ενημερώσουμε, εγκαίρως, όποιον επικοινωνεί μαζί μας με το κλασσικό ταχυδρομείο για τη νέα μας διεύθυνση. Θα χρειαστεί να ενημερωθούν τράπεζες, οργανισμοί κοινής ωφέλειας, εφορία κτλ. Καλό είναι να ξέρουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα αίτησης αλλαγής διεύθυνσης και κατ’ ευθείαν στα ΕΛΤΑ
#3
Ξεκινάμε λοιπόν με τη συσκευασία! Ο σημαντικότερος κανόνας για τη συσκευασία των πραγμάτων μας είναι να μπορούμε να βρούμε αυτό που ψάχνουμε όταν το ψάχνουμε (και όχι τυχαία αφού έχουμε ανοίξει όλα τα κουτιά). Αυτό μοιάζει να είναι προφανής στόχος αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο αν βρεθεί κανείς περιτριγυρισμένος από αταξινόμητες κούτες σ’ ένα άδειο σπίτι.
#4
Η λέξη κλειδί είναι η ταξινόμηση. Ονομάζουμε λοιπόν κάθε δωμάτιο με ένα νούμερο και του δίνουμε ένα χρώμα. (πχ καθιστικό #100 χρώμα μπλε, κουζίνα #200 χρώμα κίτρινο, δωμάτιο Γιάννη #300 χρώμα πράσινο κτλ.) Δεν ξεχνάμε να ονομάσουμε το γκαράζ, την αποθήκη, το πατάρι.
#5
Εγκαινιάζουμε το τετράδιο ή μπλοκ μετακόμισης και αναθέτουμε μια-δυο σελίδες για κάθε δωμάτιο αντιστοιχίζουμε #100, #200, #300 κτλ. και το αντίστοιχο χρώμα.
#6
Τα αντικείμενα κάθε δωματίου αποθηκεύονται σε κουτιά στα οποία κολλάμε ετικέτα με το χρώμα και το νούμερο του δωματίου καταγράφοντας στο μπλοκ τι περιέχει το κάθε κουτί (#301 βιβλία, #302 διακοσμητικά προφανώς του Γιάννη, #201 ποτήρια … δλδ της κουζίνας). Βολεύει να γράφουμε στην ετικέτα του κουτιού μόνο το νούμερο και το χρώμα ώστε να μην είναι τόσο προφανές το τι έχει κάθε κουτί για λόγους ασφάλειας, ενώ στο μπλοκ γράφουμε αναλυτικότερα τι περιέχει το κουτί. Μ αυτόν τον τρόπο μπορεί η εταιρία των μεταφορέων είτε οι φίλοι που θα μας βοηθήσουν στη μετακόμιση να ξέρουν σε ποιο δωμάτιο θα τοποθετήσουν ποια κούτα. Επίσης μπορούμε να αποσυσκευάζουμε σταδιακά, ξεκινώντας από τα πλέον απαραίτητα. Δεν ξεχνάμε να επισημάνουμε τις κούτες που περιέχουν εύθραυστα αντικείμενα.
#7
Ένα από τα κουτιά θα είναι ξεχωριστό και θα είναι το κουτί #000. Σ αυτό θα τοποθετήσουμε τα αντικείμενα που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε για να προχωρήσουμε με τα επόμενα κουτιά. Ψαλίδι, μαχαίρι, σαπούνι για τα χέρια, πετσέτα, χαρτί υγείας και ότι άλλο σκεφτείτε πως θα σας κάνει να μη νιώσετε ανήμποροι τις πρώτες ώρες στο νέο σας σπίτι. (Ίσως κάποιος εδώ να θέλει να προσθέσει ένα σνακ ή ένα μπουκάλι κρασί … φυσικά με το ανοιχτήρι και τα αντίστοιχα ποτηράκια).
#8
Πολύ σημαντικό, ειδικά στην περίπτωση πολλών ατόμων, είναι να έχει οργανώσει ο καθένας την προσωπική του βαλίτσα (σαν να πήγαινε ταξίδι οδοντόβουρτσα, μια αλλαξιά ρούχα, δυο παιχνιδάκια ένα παιδικό σνακ κτλ). Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για τα κατοικίδια τα οποία σίγουρα θα χρειαστούν μια γωνιά με το νερό και την τροφή τους.
Extra tips:
- Μην τσιγκουνευτείτε την ταινία συσκευασίας, καλύτερα να περισσέψει παρά να μην είναι αρκετή.
- Προμηθευτείτε εγκαίρως (δύο εβδομάδες πριν την μετακόμιση) κουτιά συσκευασίας ιδανικά ίδιου μεγέθους ώστε να στοιβάζονται καλύτερα μεταξύ τους. Αν ρωτήσετε στο τοπικό σας σούπερ μάρκετ είναι πιθανό να μπορούν να σας προμηθεύσουν κούτες συσκευασιών δωρεάν.
- Κρατήστε τα διαφημιστικά φυλλάδια των τελευταίων ημερών ώστε να έχετε υλικό για προστατέψετε εύθραυστα αντικείμενα
- Μη τοποθετήσετε βαριά αντικείμενα όπως βιβλία σε μεγάλα κουτιά
- Αν έχετε παιδιά ή αν νιώθετε παιδιά και σας αναστατώνει το να ξεκινάτε από το μηδέν, βοηθάει αρκετά να έχετε φωτογραφήσει τους χώρους του παλιού σας σπιτιού ώστε να θυμηθείτε ευκολότερα πως είχατε τοποθετήσει τα υπάρχοντά σας (οπότε αν στερέψετε από ιδέες αναδιάταξης των πραγμάτων μπορείτε να εμπνευστείτε … από τον εαυτό σας).
- Κρατήστε ευαίσθητα αντικείμενα (φυτά, κοσμήματα, φωτιστικά) για να τα μεταφέρετε οι ίδιοι με το αυτοκίνητό σας.
Θα χρειαστείτε: κουτιά, ετικέτες, μπλοκ, ταινία συσκευασίας, χαρτί προστασίας εύθραυστων αντικειμένων, μεμβράνη για το τύλιγμα των επίπλων.
Μερικές πρακτικές ιδέες συσκευασίας μπορεί να πάρει κανείς από εδώ.
Έτσι προχωράμε σε μια …ευχάριστη μετακόμιση.
Καλορίζικο !!!
Επιμέλεια:
TOPOS-Solutions